Het vertrekpunt

Zet jouw werk op de rails

Traject Jouw werk op de rails zien wij als een reis zónder eindbestemming. Want verbeteren is een continu proces. Het is nooit af. Een vertrekpunt is er wél. En dat is een belangrijk station om bij stil te staan, want procesoptimalisatie is een cultuurverandering die alleen slaagt als er een stevige basis ligt.

Voor het startsein
Voordat de conducteur met een fluitsignaal de trein laat vertrekken, moet de organisatie klaar zijn voor verandering, voor een cultuur van continu verbeteren. Deze zaken moeten geregeld zijn:

 • Basisvoorwaarden
  Zorg voor een sterke businesscase, een goede relatie tussen management en medewerkers en een veilige werksfeer.
 • Draagvlak
  Creëer begrip bij medewerkers en management voor de wens om te veranderen en te verbeteren. Zorg dat ze het initiatief ondersteunen en omarmen.
 • Nulmeting
  Meet de tevredenheid van medewerkers en van cliënten vóór je aan de slag gaat. Alleen dan kun je straks het resultaat van de procesoptimalisatie meten.
 • Communicatie
  Informeer medewerkers en belangrijke stakeholders, zoals klanten en mantelzorgers, de cliëntenraad en de ondernemingsraad. Hiervoor kun je het sjabloon van de nieuwsbrief benutten!

We kunnen vertrekken!
Als er een stevige basis ligt, kan de trein vertrekken. In het spoorboekje van onze medewerkers staan 5 modules. Die modules maken het werk elk op een eigen manier efficiënter, gemakkelijker en leuker. Geen dingen meer doen die niet nodig zijn en weer volle aandacht hebben voor het werk dat ertoe doet.

Het model van Kotter

Succesvol veranderen

Bij dit traject maken wij gebruik van het model van Kotter, met 8 stappen voor succesvolle verandering. Met de eerste 4 stappen leggen we een stevige basis voordat onze reis begint. Met de laatste 4 stappen zetten we de trein in beweging.

 

De 8 stappen

 1. Zorg voor voldoende urgentiegevoel
 2. Vorm een leidende coalitie
 3. Ontwikkel visie en strategie
 4. Communiceer en creëer zekerheid
 5. Creëer de juiste randvoorwaarden
 6. Creëer korte termijn successen
 7. Bewaak de verandering
 8. Borg de verandering

PRAATPLAAT

Jouw werk op de rails

Overzicht van het project, met alle modules van Jouw werk op de rails.

Nieuwsbrief sjabloon

Jouw werk op de rails

Sjabloon om medewerkers te informeren over de voortgang per module.